×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Bufferboilers: compleet overzicht met specificaties en prijs

De laatste jaren is het verwarmen op basis van hernieuwbare energiebronnen steeds populairder geworden, ook bij particulieren. Het grote verschil met verwarmen op basis van fossiele brandstoffen is dat hernieuwbare energiebronnen ook warmte genereren wanneer je het niet meteen nodig hebt.

Om die warmte niet meteen verloren te laten gaan, kan je kiezen voor het plaatsen van een buffervat. Wat is zo’n buffervat juist? Wat is het verschil met een klassieke boiler? En wanneer is het interessant voor jou?

In dit artikel:

Wat is een buffervat?

Warmte kan vandaag de dag op verschillende manieren worden gegenereerd. Verwarmingsketels op gas en op stookolie zijn nog steeds het meest in gebruik. Daarnaast is ook verwarming op basis van hernieuwbare energiebronnen in opmars. Denken we hierbij maar aan de warmtepomp of de zonneboiler.

Kenmerkend aan die laatste verwarmingsinstallaties is dat ze ook warmte genereren wanneer je het niet meteen nodig hebt. Zo zal een zonneboiler warmte genereren als de zon schijnt, ook al ben je helemaal niet thuis.

Om die warmte niet verloren te laten gaan, kan die warmte worden opgeslagen in een buffervat of energiebuffer. Een buffervat is een groot en goed geïsoleerd vat, waar opgewarmd water wordt opgeslagen. Wanneer je dit water later dan toch nodig hebt, dan kan het verwarmingstoestel snel het buffervat aanspreken.

Het voordeel hiervan is dat je het water ter beschikking hebt, en dat je dus niet steeds opnieuw warmte moet gaan genereren wanneer je het nodig hebt. Hierdoor bespaar je energie.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Verwarmingsinstallatie laten plaatsen of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe verwarmingsketel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel, maar geen idee welk type verwarming je juist moet kiezen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan , en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verwarming-installateur

aanvraag starten


bufferboiler © Shutterstock - In een buffervat kan je en bepaalde hoeveelheid water warm houden voor sanitair gebruik.

Verschil tussen een boiler en een buffervat

Soms wordt een buffervat wel eens verward met een boiler. Je hoort soms wel eens de term bufferboiler voorbijkomen. Dit maakt de verwarring natuurlijk alleen maar groter.

Maar er is dus wel degelijk een verschil tussen een buffervat en een boiler.

Het groter verschil is namelijk dat een boiler zelf warmte zal genereren. Het zal die warmte vervolgens ook meteen opslaan, zodat het gebruikt kan worden op een later moment.

Een buffervat zal niet zelf instaan voor het genereren van warmte. De warmte wordt door andere installaties gegenereerd, in het buffervat wordt die warmte enkel opgeslagen.

Waarom kiezen voor een buffervat?

De voornaamste functie van een buffervat is dus om gegenereerde warmte op te slaan in de vorm van water. Door warmte op te slaan, kan het later gebruikt worden door je verwarmingsinstallatie. Hierdoor hoeft die verwarmingsinstallatie niet opnieuw aardgas of mazout te verbruiken om warmte te genereren. De cv-installatie zal eerst de warmte in het buffervat gebruiken.

Door op deze manier te werk te gaan, kan het de capaciteit van je cv-installatie verhogen, en wordt je cv-installatie ook zuiniger en rendabeler. En dat zal zich op het einde van de rit vertalen in een lagere energiefactuur.

Welke warmtebronnen kunnen gekoppeld worden?

Een buffervat is doorgaans compatibel met verschillende warmtebronnen. Maar vaak wordt een buffervat gebruikt in combinatie met een warmtepomp of een zonneboiler. Daar zijn verschillende redenen voor.

Zo genereren warmtepompen en zonneboiler energie op momenten waarop je de energie niet altijd nodig hebt. Als de zon schijnt, dan zal de zonneboiler warmte genereren, of je het op dat moment nodig hebt of niet. Ook de warmtepomp zal continu warmte genereren. Om die warmte toch niet verloren te laten gaan, is het interessant om die warmte op te slaan in het buffervat.

Maar de combinatie tussen warmtepomp of zonneboiler en buffervat is ook interessant omdat de warmte die wordt gegenereerd via hernieuwbare energiebronnen heel goedkoop is. Het is dus aan te raden om eerst deze goedkope warmte te gebruiken, vooraleer je gebruik maakt van duurder aardgas of stookolie.

Een buffervat wordt dus vaak gekoppeld aan een warmtepomp of zonneboiler, maar eigenlijk kan een buffervat aan gelijk welke verwarmingsbron worden gekoppeld. Zo kan je een buffervat ook koppelen aan een verwarmingsinstallatie op gas of mazout, maar ook een open haard of een pelletkachel zijn mogelijk.

buffervat © Shutterstock - In een buffervat kan je en bepaalde hoeveelheid water warm houden voor sanitair gebruik.

Waarop letten bij de aankoop van een buffervat?

Bij de aankoop van een buffervat zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten.

Capaciteit

Zo moet de capaciteit van het buffervat een rol spelen bij je aankoop. De inhoud van het buffervat kan variëren tussen de 300 liter en de 2.000 liter. Hoe groot de inhoud van je buffervat moet zijn, hangt af van hoeveel je juist nodig hebt. Heb je een grotere warmtebehoefte, of moet je een groter gebouw verwarmen, dan kies je best voor een buffervat met een inhoud vanaf 1.000 liter. Voor een kleinere woning kan een buffervat met een inhoud van maximaal 500 liter al voldoende zijn.

Isolatie

Een buffervat is in de eerste plaats bedoeld om opgewarmd water warm te houden. Hoe lang dit water warm blijft, hangt af van hoe goed het buffervat is geïsoleerd. De mate van isolatie is dus zeker een aandachtspunt bij de aankoop van een buffervat. De isolatielaag rondom het vat heeft al snel een dikte van zo’n 12cm of zelfs meer. Hoe beter geïsoleerd, hoe langer je het water warm kan houden.

Gemiddeld ligt het warmteverlies van een buffervat tussen de 2,8 en de 6 kWh per 24 uur. Dit betekent doorgaans dat je de opgeslagen warmte zo’n 2 à 3 dagen kan gebruiken.

Installatie

Omdat er in het buffervat een grote hoeveelheid water moet worden opgeslagen, heeft zo’n toestel best wel grote afmetingen. Hiermee moet je rekening houden bij de aankoop, en nadien ook bij de installatie.

Indien je het buffervat wil plaatsen bij een nieuwbouwproject, dan kan je de plaatsen van het buffervat best al voorzien tijdens de werken, zodat je achteraf niet in de problemen komt.

Wil je het buffervat plaatsen in een bestaande woning, dan moet je natuurlijk eerst zien dat het buffervat op de juiste locatie kan geraken zonder al te veel breekwerken. In de meeste gevallen is het mogelijk om het buffervat deels te demonteren, door bijvoorbeeld de isolatie eraf te halen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor woningverwarming

De keuze aan verwarmingstoestellen is heel uitgebreid, waardoor je als consument al snel het overzicht verliest. Geen idee welk toestel het meest geschikt is voor jou? Aarzel dan niet om je te laten adviseren door een professionele installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en maak zelf de keuze.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


verwarming-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming