×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningverwarming.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Grond-water warmtepompen: Werking, voordelen en prijzen

Wie een warmtepomp wil plaatsen, die heeft de keuze uit vier verschillende types. In dit artikel gaan we dieper in op één van die vier types: de grond-water warmtepomp.

Bij dit type warmtepomp zal warmte worden gegenereerd op basis van de warmte in de aardbodem. De grond water warmtepomp heeft heel wat interessante voordelen, zoals een hoog rendement. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Zowel voordelen als nadelen, rendement en prijs van een grond water warmtepomp ontdekken we in dit artikel.

In dit artikel:

Hoe werkt een grond water warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren. Luchtwarmtepompen genereren warmte op basis van de buitenlucht. Geothermische warmtepompen, waar de grond water warmtepomp deel van uitmaakt, genereren warmte op basis van de warmte in de aardbodem.

Wanneer je diep genoeg in de aardbodem gaat, zal je merken dat die bodem een vrij constante temperatuur heeft. Dit komt enerzijds door de zon die op de aardbodem schijnt, anderzijds door het magma in het binnenste van de aarde. Bovendien hebben temperatuurschommelingen omwille van seizoenen geen invloed meer op de temperatuur van de aardbodem van zodra je een bepaalde diepte bereikt.

Een grond water warmtepomp zal dus die warmte gebruiken om warmte te genereren die bruikbaar is voor woningverwarming of sanitair warm water. Om die warmte uit de aardbodem te halen, wordt een zogenaamd captatienet of buizennetwerk in de aardbodem gestopt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een horizontaal captatienet en een verticaal captatienet. De keuze tussen beide zal voornamelijk gemaakt worden op basis van de beschikbare ruimte die je hebt rondom je woning.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische warmtepomp!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
warmtepomp-installateur

aanvraag starten


Horizontaal buizennetwerk

Bij horizontale captatie wordt het buizennetwerk horizontaal in de bodem geplaatst, op een diepte die varieert tussen de 70cm en de 150cm. Soms moet je dieper graven om een vochtigere bodem te verkrijgen, en om meer rendement te hebben met je warmtepomp. Maar let op, hoe dieper je graaft, hoe hoger de installatiekosten kunnen oplopen.

Horizontale captatie wordt vaak gekozen wanneer je er voldoende ruimte voor hebt. Het is goedkoper dan verticale captatie, omdat je minder diep moet graven, en dus ook minder installatiekosten hebt.

Om het rendement van het horizontale buizennetwerk zo hoog mogelijk te krijgen, is het belangrijk om het grasveld waarin het buizennetwerk is verwerkt niet te bebouwen of te beplanten. Zo kunnen de zonnestralen rechtstreeks op de bodem blijven schijnen, en zal de bodem beter kunnen opwarmen.

Hoe groot het captatienet moet zijn, hangt af van verschillende factoren. De bodemsamenstelling en het vochtgehalte van de bodem zullen een rol spelen. Ook het vermogen van de warmtepomp en je eigen warmtebehoefte bepalen mee de grootte.

Voordelen van een horizontaal buizennetwerk

+ In vergelijking met een verticaal captatienet zijn de installatiekosten goedkoper, omdat je minder diep in de grond hoeft te graven. Je hebt bijvoorbeeld ook geen vergunning nodig omdat je geen bepaalde diepte overschrijdt.

+ Eens in de grond hoeft een captatienet niet onderhouden te worden. Het heeft een lange levensduur.

+ Een grond water warmtepomp met horizontale captatie heeft een hoger rendement dan luchtwarmtepompen. Meer over het rendement van dit type warmtepomp lees je verderop in dit artikel.

+ In de zomer is ook passieve koeling mogelijk. Je warmtepomp zal dan niet voor verwarming zorgen, maar wel voor verkoeling. Dat is mogelijk, omdat de temperatuur van de aardbodem in de zomer koeler is dan die van de buitenlucht.

Nadelen van een horizontaal buizennetwerk

Het voornaamste nadeel van een horizontaal buizennetwerk is de grote hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Hierdoor is horizontale captatie voor veel mensen niet haalbaar.

Het rendement van horizontale captatie is lager dan die van verticale captatie, omdat de temperatuur op beperkte diepte nog steeds invloed ondervindt van temperatuurschommelingen. In de winter is het rendement dus een pak lager.

Hoewel de installatiekosten lager liggen dan bij verticale captatie, zijn de kosten nog steeds vrij hoog. Zeker indien je vergelijkt met luchtwarmtepompen.

Verticaal buizennetwerk

Indien horizontale captatie niet mogelijk is omwille van ruimtegebrek, dan kan ook gekozen worden voor verticale captatie. Indien geval zal het buizennetwerk niet in de breedte, maar wel in de diepte geplaatst worden.

Concreet zullen twee putten geboord worden, met in elk van de putten één buis. De ene buis dient om het koude water in de aardbodem te pompen, de andere dient om het opgewarmde water terug naar de oppervlakte te pompen.

Hoe diep de putten moeten zijn, hangt af van de bodemsamenstelling en je eigen warmtebehoefte. Doorgaans varieert de diepte van de putten tussen de 25 meter en de 150 meter. Sowieso zal vooraf ook een bodemonderzoek plaatsvinden, om mee de diepte van de putten te bepalen.

Indien je een put boort tot 50 meter, dan heb je meldingsplicht. Ga je dieper dan 50 meter, dan heb je een speciale vergunning nodig.

Een ander punt om bij stil te staan, is de bereikbaarheid van de plaats waar de boringen uitgevoerd moeten worden. Er zijn immers speciale machines nodig om de boringen uit te voeren. Die moeten uiteraard de plaats van de boringen kunnen bereiken. Dit is niet altijd even eenvoudig, zeker niet bij rijwoningen.

Voordelen van een verticaal buizennetwerk

+ Omdat je dieper in de aardbodem gaat, is de temperatuur ook constanter. De temperatuur van de aardbodem wordt dan helemaal niet meer beïnvloed door de seizoen. Ook in de winter behaal je dus een hoog rendement.

+ Voor een verticale captatie heb je veel minder grondoppervlakte nodig.

+ Ook bij verticale captatie is passieve koeling mogelijk. Bovendien werkt passieve koeling zelfs beter bij een verticaal captatienet dan bij een horizontaal captatienet.

Nadelen van een verticaal buizennetwerk

Putboringen van zulke dieptes zijn heel duur. De installatiekosten voor een verticaal buizennetwerk liggen dus veel hoger dan bij een horizontaal buizennetwerk.

De buizen moeten zeer lekdicht zijn, aangezien herstellingswerken bij lekken zeer moeilijk zijn.

Putboringen zijn niet altijd mogelijk. Bereikbaarheid en bodemsamenstelling zijn soms belemmerende factoren.

Rendement van een grond water warmtepomp

Het rendement van je grond water warmtepomp hangt af van verschillende factoren. De diepte waarop je de warmte gaat halen, speelt een grote rol. In dit artikel kon je al lezen dan warmtepompen met een verticaal captatienet een hoger rendement hebben, omdat de temperatuur op grote diepte veel constanter is.

Bij horizontale captatie bedraagt de opbrengst gemiddeld 25W/m². Dit betekent dat je zo'n 250m² captatienet nodig hebt om een woning van zo'n 200m² te verwarmen. Bij een verticaal captatienet ligt de gemiddelde opbrengst op 50W/m².

Ook de bodemsamenstelling speelt een rol. Het rendement bij een leemachtige grond ligt doorgaans dubbel zo hoog als bij een droge zanderige grond.

Je woning moet uiteraard ook goed geïsoleerd zijn. Het heeft geen zin om zwaar te investeren in een warmtepomp, terwijl je warmte zomaar laat ontsnappen.

Prijs van een grond water warmtepomp

De prijs van je warmtepomp zal in grote mate afhangen van je keuze tussen een horizontaal of een verticaal buizennetwerk. Ook het vermogen van je warmtepomp zal een rol spelen in het bepalen van de prijs.

Voor een warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk starten de prijzen vanaf ongeveer 10.000€. Voor een verticaal netwerk zit je met de kosten voor de boringen (ongeveer 4.000€) en de kosten voor de warmtepomp met pompinstallatie (7.000€ à 15.000€).

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor warmtepompen

Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor een grond water warmtepomp of een ander type warmtepomp? Aarzel niet om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Vul onderstaand formulier in, en wij sturen je aanvraag door naar de beste installateurs in jouw regio. Zij sturen je elk een gratis offerte op maat op.

Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan er tot 35% mee besparen op je eindfactuur. Bovendien zijn alle offertes gratis en zonder enige aankoopverplichting.


warmtepomp-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Verwarmingsketels: het complete overzicht
Warmwaterboilers: het complete overzicht
Offertes voor woningverwarming